Ik heb het heel druk, ook al heb ik bijna niets te doen…

Gerelateerde berichten

Stevig voor de klas
Ik heb het heel druk, ook al heb ik bijna niets te doen…
Over verdriet en niet bij elkaar kunnen zijn

Het begon met de eerste afmeldingen in mijn therapie- en coaching praktijk. “Wat minder klanten, da’s niet erg”, dacht ik. Maar al snel werden het er meer. Tot wel 90% van mij klantenbestand. Het enige dat ik kan doen, dacht ik, is hopen dat het niet te lang gaat duren. Eerst maar eens een paar dingen doen die op mijn to-do lijst staan…

Ook in het weekend blijven mijn gedachten regelmatig naar mijn, meer en meer lege agenda, gaan. Ik houd me bezig met de dingen die ik moet doen: mijzelf goed informeren, alle belangrijke sites af voor informatie die ik als hulpverlener moet weten, klanten informeren, verder denken wat ik als alternatief kan bieden…. En dit houdt nooit op. Ik heb het heel druk, ook al heb ik bijna niets te doen. Tja, wel druk met ondernemen en nadenken, maar de opbrengst is nul euro. Soms heb ik de energie om te investeren, zie ik het positief in, zie ik het goede aan deze tijd en komen er ideeën over dingen die ik nu goed zou kunnen doen als investering….

“Wat minder klanten, da’s niet erg”, dacht ik. Maar al snel werden het er veel minder. Tot wel 90% van mij klantenbestand.

Maar ook ben ik soms erg onrustig. Die onrust komt voort uit angst. Angst voor wat de toekomst zal brengen, of beter gezegd niet zal brengen. Angst voor reserves opmaken. Mijn eerste reactie op deze onzekerheid, deze onrust en de angst is eigenlijk ontwijken. Door tegen mezelf te zeggen: “Ach, een paar weekjes even andere dingen doen, is eigenlijk best wel goed”. Maar stiekem merk ik dat ik totaal geen rust heb. Eigenlijk steeds bezig ben; van een bank in elkaar timmeren, tot sporten in de duinen, en het huis schoon maken. Ik ben behoorlijk actiegericht. Dat is voor mij een manier om vooral niet te hoeven ‘dealen’ met mijn angst.

Daarna komen de écht goede ideeën

Maar ik weet ook dat mijn systeem zo in elkaar zit, dat als dit een poos duurt, dat er een moment komt dat de tranen komen. Daarna is er meestal meer rust, en kan ik bijvoorbeeld wél een boek gaan lezen, of met een gerust hart gaan wandelen. Daarna komen de écht goede ideeën, die veel meer overwogen en gericht zijn. Dan laat ik me niet leiden door een veelvoud en diversiteit aan ideeën, maar kan ik beter focussen op één idee. Vervolgens kan ik, in rust, dit idee met anderen bespreken, verder uitdenken en de goede én juiste acties uitzetten.

Ik heb het heel druk, ook al heb ik bijna niets te doen…

vrijdag 10 apr

Deel het artikel op

Lianne van Deurzen

Over de schrijver

Lianne van Deurzen is coach en trainer en is als haptonoom expert in het verbinden van verstand en gevoel. Zij is sterk in non-verbaal waarnemen en feitelijke feed-back geven, waardoor het altijd zeer vertrouwd en zonder oordeel werken is. 

Wil je weten wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? 

Van Deurzen Advies en Ontwikkeling bestaat uit:

Van Deurzen Advies en Ontwikkeling
Westerpark 151
5042 MK  Tilburg
06-14679141